Hamilelik döneminde bebeğin diş ve kemik gelişimi için dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Diyetiniz A, C ve D vitaminleri, kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengin olmalıdır. Sanılanın aksine bu kaybın dişlerde olduğu yanlıştır. Hamilelik anneye diş kaybettirmez. Ama hamilelik döneminde dişlere bakmamak diş kaybetmenize neden olabilir!
Hamileliğin ilk aylarında çoğu anne adayı mide bulantısı ve kusmadan şikayet eder. Bu durum düzgün diş fırçalamaya engel teşkil edebilir. Ayrıca, ağza gelen mide özsuyu asitli olduğu için dişlerinize zarar verir, mine yüzeyini çürük oluşumuna yatkın hale getirir. Her seferinde ağız, bol suyla çalkalanmalı; mutkala günde üç kez dişler ve diş etleri üçer dakika fırçalanmalıdır.
İlerleyen aylarda kilo artışıyla birlikte öğün sayısı ve öğün aralarında atıştırmalar da artar. Sıklıkla ağız ortamında bulunan ve uzaklaştırılmayan gıdalar ağızdaki mikroorganizmaların asit üretimini arttırarak ciddi bir çürük riski altında olmanıza neden olur.
Uzaklaştırılmayan gıdalar dişlerde plak oluşumuna, plak oluşumu da dişeti hastalıklarına neden olur. Kırmızı, şiş kanayan dişetleri dişeti hastalığının belirtisidir ve kötü ağız hijyeni nedeniyle ortaya çıkar. Bazı dişeti hastalıklarıysa hamilelik dönemine özgüdür, hormonal değişiklikler sonucu görülebilir ama kontrol altında tutulup anneye zarar vermesi önlenebilir. Bunun için tek yapmanız gereken hamileliğiniz sırasında diş hekimi randevularını sıklaştırmaktır. Hatta daha doğrusu, planlı bir hamilelik öncesinde kapsamlı bir ağız diş muayenesi yaptırmanızdır. Böylece hamileliğiniz sırasında oluşabilecek problemler belirlenerek giderilir ve siz de hamilelik sırasında olası bir anestezi, röntgen, diş çekimi gibi risklerden kurtulursunuz.
Hamileliğin ilk üç ayında süt dişleri, ikinci ayında sürekli dişlere ait germler(oluşmakta olan diş tomurcuğu) kalsifiye olmaya başlar. Bu dönemde annenin genel sağlık durumunun iyi olması çok önemlidir. Annenin herhangi bir hastalığı sırasında yükselebilecek ateş, çektirmek zorunda kalacağı röntgen, alması gerekecek ilaçlar bebeğin genel gelişimiyle beraber diş-çene-yüz kompeksinin de gelişimini olumsuz etkileyecektir.
Eğer gerekiyorsa hamilelik döneminde flor tableti kullanımı doktor konrtolünde yapılabilir. Kulaktan dolma bilgilerle ”flor diş ve kemik gelişimi için iyiymiş. .” diye kullanılmamalıdır. Bu arada tetrasiklin türevi antibiyotiklerin kullanılması dişlerde rebk değişikliğine neden olmaktadır.
Hamilelik döneminde de ağız ve diş bakımınızı aksatmadan yapın ve unutmayın: Aldığınız kiloları verebilirsiniz ama kaybettiğiniz dişleri geri getiremezsiniz.