Ortodonti yani çarpık diş ve çene bozukluklarının düzeltilmesi tedavisinin ideali, çocuk yaşta yapılmasıdır. Ancak bu fırsatı kaçıran yetişkinlerde artık tel taktırarak ağızlarındaki bozuklukları düzeltiyor. Film yıldızlar, sporcular, iş adamları, yöneticiler, tiyatrocular, bankacılar, ev hanımlar ve üniversite öğrencileri kimseye aldırmadan ağızlarında tellerle dolaşıyor.
Yakın zamana kadar ağız ve dişlerdeki bozuklukla yaşamak istemeyenlerin önünde fazla seçenek yoktu. Dişlerdeki çarpıklıklar dolgu gibi uygulamalar veya protezlerle halledilmeye çalışılıyordu. Bunun için bazen sağlıklı dişlerden de vazgeçmek gerekiyordu. Ancak teknik ve mazemelerdeki gelişmeler yetişkinleride ortodonti tedavisine cesaretlendiriyor. Kendi rızasıyla gittikleri bu tedaviye ve kontrollere uyumları çok iyi. E, nede olsa motivasyonları zorlayıcı ebeveynler değil, kendi gönülleri. Tedaviye başladıktan sonra en geç bir yılda hedeflerine ulaşabiliyorlar. Diş tellerini ya görünen yüzeye yada iç tarafa uygulamak mümkün. Görünen tarafa metal braket takılması şart değil. Zaten yetişkinlerin çoğuda şeffaf braketleri tercih ediyor. Ancak bazıları bunu kamufile gereği duymadan, sevimli görünmesi için üstüne renkli lastikler takılmasını bile talep ediyor.
Ortodonti tedavisi gören yetişkinlerin de aynen çocuk hastalar gibi asitli içecekler, şekerli yiyecek ve çikolata, sert gıdaları ısırarak yememek, sakız çiğnememek gibi yasaklara uymaları gerekiyor. Her öğünden sonra özel fırçalarla dişlerini fırçalamaları ve ağız duşu kullanmalarıda gerekiyor.
Tedavi sürerken yetişkinlerin en büyük kaygıları konuşmalarının bozulması, toplantı ve yemeklerde yenen yiyeceklerin tellerde takılması ve tabiki canlarının yanması. Ancak kısa zamanda ağızlarındaki tellerle baş etmeye ve günlük yaşamlarını sorunsuz, ağrısız sürdürmeye başlıyorlar.
Tek Amaç Estetik Değil
Ortodonti Uzmanı Cüneyt Keskin’in verdiği bilgiye göre, Ortodonti tedavisinin tek nedeni ve yararı estetik değildir. Dişlerin çarpık olması, çenenin kapanmasını da bozuyor. Bu bozukluk, çene üzerine istenmeyen kuvvetler binmesine ve yüz bölgesinde ciddi ağrılara yol açabiliyor. Çene kemiklerinin eklemleri bozuluyor. Ağız açma kapamada ses, hassasiyet gelişiyor. Yeme -içme sırasında ağrı oluyor. Çenenin takılması, çıkması gibi sorunlar yaratıyor. Bu hastalar genellikle baş ağrılarından şikayet ediyor. Boyun ve sırt ağrısıda görülebiliyor.
Ortodonti tedavisinin implant uygulamalarında da yeri var. 65-70 yaşındaki hastalara bile implant yapılacak bölgenin iki yanındaki eğilen ve çarpılan dişler tellerle düzeltiliyor. Bu sayede açılan boşluğa implant yerleştiriliyor.
Çocuklukta Halletmek Lazım
Yetişkinlerde Ortodonti tedavisi çocuklardan daha kısa sürede sonuçlanıyor. Çocuklardaysa 1.5-2 seneyi geçiyor. O halde akla, ” Neden çocuklarla bu kadar uğraşıyoruz, büyüdüğünde halledemezmiyiz?” sorusu geliyor. Keskin, ”Çocuklardaki tedavinin uzun sürmesinin nedeni, ağız ve dişlerin büyüme gelişimini yönlendirmemiz. Çocukta hızlı gitmek marifet değil, gelişmeye paralel tedaviyi sürdürmek ve planlamak lazım ki iyi bir sonuç çıksın. En ideali tedavinin 11 yaş dolayında başlaması. Yinede yetişkinlerin diş eti ve dişleri sağlıklıysa Ortodonti tedavisini her yaşta uygulayabiliyoruz” diyor.