Meslektaşlarım böyle bir başlık için kusura bakmasın. Amaç sizi yazıya çekmek. Bu başlığın, ORAL İMPLANTOLOJİ başlığından daha davetkar olduğunu düşünüyorum.
Son yıllarda sıkça konuşulan ve uygulama sayısıyla birlikte başarı grafiği de hızla yükselen bir metot olan ağız içi implant uygulamaları; eksik dişlerin yerine doku uyumlu materyallerin konulması esasına dayanır. Çok çeşitli materyallerden farklı şekillerde üretilen implant materyallerinin ana maddesi titanyumdur. Titanyum doğadaki doku uyumluluğu en yüksek olan materyaldir. Metodun başarısı, kemiğin direkt olarak konulan implant materyali ile birleşmesine,bütünleşmesine bağlıdır. Günümüzde implant uygulamalarındaki başarı oranı %95 in üzerinde olup,metodun güvenilirliği kanıtlanmıştır diyebiliriz.Artık implant uygulamaları, diş hekimliğinde farklı endikasyonlarda başarıyla uygulanmaktadır.
Ne zaman uygulanır:
Tek diş eksikliğinde:Boşluğun her iki yanındaki dişleri kesip klasik köprü yapımı arzu edilmiyorsa eksik olan tek diş için uygulanabilir.Diş eksikliği ön bölgede ise,implantın estetik olarak da olumlu etkileri olacaktır.Çekim sonrasında yapılacak hızlı bir müdahale ile çekim bölgesindeki deformasyona da engel olmak mümkündür. Çok sayıda diş eksikliğinde ve total dişsizlikte:Alt yada üst çene diş kavislerinin arka kısımlarında çok sayıda diş eksikliği neticesinde köprü protezlerin tutunması için gerekli dişler kalmamışsa sonu serbest sonlanan protezler yapılması gerekir.Total yani tamamen dişsizlik söz konusuysa ,rutin uygulama olarak,takılıp çıkarılan total protezler yapılır.Her iki durumda da yapılan geleneksel,rutin uygulamalar estetik ve fonsiyonel ve hatta psikolojik olarak hastaları memnun etmekten uzaktır.Oysa sonu serbest sonlanan kısımlar için bir yada iki implant,tamamen dişsiz alt yada üst çene için en az altışar implant uygulamasıyla hastalarımızın diş kayıplarını hiç hissetmeyecekleri kapanışlar oluşturmak mümkündür.
Kimlere uygulanabilir:
Bu biyomekanik işlemin başarıya ulaşması için çene kemiğinin kalınlığının ve yüksekliğinin yeterli olması ön koşuldur.Bunun yanı sıra ağızdaki mevcut dişlerin ve yumuşak dokuların sağlıklı,ağız hijyeninin iyi seviyede olması gerekir.
Kimlere uygulanmaz:
İleri derecede ve kontrolsüz şeker hastalarına,ileri derecede böbrek ve karaciğer hastalarına,yüksek riskli kalp hastalarına,bağışıklık sistemi sorunu olanlarda,hemofili ve kanama sorunu olanlarda,yüksek dozda radyoterapi görmüş kişilerde,hamilelerde,aşırı sigara kullananlarda,HIV virüsü taşıyanlarda,steroid tedavisi görenlerde alternatif tedavi yöntemlerini öneririm. Bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum,implant uygulaması birkaç farklı uzmanı bir araya getiren mültidisipliner bir çalışmadır.İyi teşhis,iyi tedavi planlaması,titiz bir uygulama ve en önemlisi çok ciddi bir sterilizasyon gerektirir. Tedavinizi talep ettiğiniz yerde uygun şartların varlığını araştırmalısınız.