Çocuklarımız sallanan süt dişlerini çekmeyi çok severler. Ancak, dikkat, sağlıksız yöntemlerle sallanan dişleri çekerken, hele bir de çürük dişleri çekmeye kalkarken daha büyük sorunlara yol açıp, çekim bölgesinin iltihaplanmasına neden olabilirler.
Daha önceki yazıda belirttiğim gibi çocuğunuzun diş değişim sürecinin diş hekimi kontrolünde olmasında fayda vardır. Süt dişlerinin iki önemli görevi vardır: ilki çocuğumuzun sert yumuşak tüm gıdaları tüketebilmesini sağlamak ve sürecek sürekli dişler için yer hazırlamak.Vaktinden önce çürük nedeniyle kaybedilen dişlerin yerleri çeşitli yer tutucularla korunmazsa ileride sürecek olan sürekli dişlere yeterli yer bulunamayacak ve çocuğunuzun dişleri yanlış yerden sürerek çapraşıklığa neden olacak veya sürekli diş sürecek yer bulamayarak gömük kalacak.Her iki koşulda da ilerde yüksek maliyetli tedaviler yaptırmak zorunda kalacaksınız.
Okula başlarken çocukların çoğunun sürekli alt kesici dişleri sürmüş olur.8 yaşındayken de üst kesiciler değişir.Bu dönemde ön süt dişler düşmüş olduğundan kısmi bir dişsizlik dönemi yaşanır hatta bu durum zaman zaman alay konusu bile yapılır.
9 – 11 yaşları arasında arka bölgede süt azıları düşerek yerlerini küçük azı dişlerine bırakırlar.12 yaşında en gerideki ikinci azı dişleri sürer. Bu yaşa gelip hala köpek dişleri sürmeyen çocuklar olabilir.Göz dişi de denen köpek dişlerinin özellikle üst çenede sürmek için kat edecekleri yol çok uzundur, bu nedenle 14 -15 yaşına kadar gecikebilirler.Belirttiğim yaş aralıklarında sürmesi gereken dişler sürmemişse ilgili bölgeden röntgen alınıp incelenmelidir.Dişlerin sürememesinin nedeni gömük kalmış yada doğuştan eksik olmaları olabilir.Sıklıkla genetik geçişin söz konusu olduğu diş eksikliklerine genellikle her diş serisinin son dişinde rastlanır.Yani,kesici dişlerin ve küçük azı dişlerinin ikincisinde, büyük azı dişlerinin üçüncüsünde eksiklik görülme sıklığı çok yüksektir.
Şimdi dişleri sürdürdük,sıra geldi bunları çürükten korumaya.Sağlıklı çürüksüz bir ağız için neler yapmalıyız?
*Etkin diş fırçalama; günde en az iki kere ,1,5 dakika dişetleri,1,5 dakika dişler olmak üzere toplam 3 dak.,yeterince kuvvet uygulanarak yapılmalı. Çocuklar için florür içeriği daha az olarak ayarlanmış diş macunundan yalnızca bir mercimek büyüklüğünde , fırçanın üzerine konulup,suya sokulmadan fırçalamaya başlanmalı.
*Dengeli beslenme; annelerin hamilelik,çocukların da dişlerin gelişim dönemlerinde, vitamin,mineral ve proteinden zengin besinler almalarını öneririm.
*Florür uygulamaları;diş hekimlerince uygulanan koruyucu tedavi yöntemlerinden olup,diş yüzeylerinin çürüğe karşı daha dirençli hale getirilmesi işlemidir.Altı aylık kontrollerde yüzeyel olarak uygulanmalıdır.Düz diş yüzeylerinin korunmasında etkindir.
*Fissür örtücü (sealant);girintili çıkıntılı alanlara diş hekimi tarafından sürülen, böylece dar ve derin çukurcukları kapatıp, dişlerin çürümelerini önleyen çok etkin bir korunma yoludur.Altı yaş dişlerinin sürmesinden sonra derhal uygulanmasını öneririm.
*Fissür örtücü ve florürlerin birlikte uygulanması ise çürükten korunmada son derece etkili olmaktadır.Bu yöntemler çocuklar için ağrısız ve yapılması oldukça kısa süren işlemlerdir.Dolayısıla, çocuğunuzun diş hekimi ile kavgasız gürültüsüz tanışabilmesi için iyi bir fırsattır.
Çocuklarımızın şimdi de, gelecekte de sağlıkla gülümsemeleri dileğiyle…