Diabetes mellitus yani şeker hastalığı, insülin hormonunun yetersizliği ya da eksikliği sonucu ortaya çıkan kan şekerinin yükselmesi ile kendini gösteren, kısa ve uzun dönemde ciddi olumsuz sonuçları olan tahrip edici bir metabolizma hastalığıdır.
Bu hastalara ilerleyen dönemlerde kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, göz, böbrek ve sinir fonksiyonları ile ilgili problemler, yara iyileşmesinde gecikme ve bağışıklık sisteminde zayıflama görülebilir.
Diş hekimleri açısından da diabetin ayrı bir önemi vardır. Özellikle doktor kontrolüne olmayan diabette ağız dokularında birtakım sorunlar oluşurken, diğer tarafta dişçi koltuğunda oturan bir diabet hastasında stres, ağrı, açlık gibi etkenlerle ortaya çıkan kan şekerinin düşmesi veya yükselmesi gibi sorunlar oluşabilir.
Doktor kontrolünde olmayan, yani fark edilmemiş veya düzenli ilaç kullanmayan, diabet hastalarında, en sık rastlanılan ağız belirtisi ağız kuruluğudur. Tükürük akış hızının azalmasına bağlı olarak ağızda yaygın hassasiyet, tat değişikliği ve yanma hissi duyulur. Bu belirtiye ”yanan dil, yanan ağız” da denir. Bununla beraber bazı tükürük bezlerinde şişme görülebilir. Ayrıca nefeste amonyak kokusu da olabilir.
Yapılan araştırmalarda, özellikle ağız kuruluğu nedeni ile diabet hastalarında daha sık diş çürükleri ve buna bağlı diş kayıpları tespit edilmiştir. Ayrıca ağız dokularında görülen bazı enfeksiyonların, özellikle inatçı mantar enfeksiyonlarının daha sık ortaya çıktığı belirlenmiştir. Diş eti hastalıklarına yatkınlık da görülmektedir ve diabetli hastalarda her türlü cerrahi operasyonda dikkatli olmak gerekir.
Doktor kontrolü altındaki ve düzenli ilaç kullanan bir diabet hastasına her türlü diş hekimliği uygulaması yapılabilir. Randevu saatleri sabaha alınarak ve işlem süresi kısa tutularak hem stresten uzak durulup hem de ilacın kanda maksimum olduğu zamanda çalışılabilir. Uzun ve komplike işlemlerde, diabetli hastaların bağışıklık sistemi zayıf olduğu için antibiyotik koruyuculuğunda çalışılabilir. Tabii ki bu durumların hepsi diş hekimi ve tıp doktoru arasında konsülte edilmelidir.